Az adott tér elektrosztatikai védelmében – az egészségügytől egészen az iparig – kiemelten fontos szerepet játszik a megfelelően kiválasztott ESD padlóburkolat.

Amikor a padlóburkolatokkal kapcsolatban fontossá válik az antisztatikusság, az elektromos vezető- vagy levezető képesség, sok esetben azonnal kérdések merülnek fel bennük. Miért és mikor van szükség ilyen típusú burkolatra? Hány fajtáját különböztetjük meg és ezeket milyen jellegű helységekben kell alkalmazni?

Az elektrosztatikus kisülés (ESD – Electrostatical Discharge) ellen védelmet nyújtó padlóburkolatok számos esetben óvják meg a környezetüket a nem kívánt kellemetlenségektől, adott esetben kártól.

A kisüléseket okozó töltések hétköznapi tevékenységek során is keletkeznek, például amikor a cipőnk talpa találkozik a burkolattal, ezáltal egész napos mozgásunk során, mi magunk válunk a feltöltődés forrásává. Az eredmény pedig nem más, mint az apró ,,rázó’’ érzés, amikor megfogjuk a kilincset, laptopot. Ennek ellensúlyozására elegendő pusztán antisztatikus burkolatot alkalmazni (az összes nora gumiburkolat antisztatikus burkolatnak minősül).

Bár a személyi védelem fontos, azonban a legtöbb esetben nem ez okozza a legnagyobb problémát. A modern technológia vívmányai, többek között az apró chipek különösen érzékenyek a kisülésekre, így a nem megfelelő védelemmel ellátott terek miatt hatalmas károk keletkezhetnek a drága felszerelésekben, legyen szó szerver szobáról, vagy akár operációs helyiségről. Ez esetben nem elegendő az antisztatikus burkolat, ugyanis az elektronikai, számítástechnikai berendezések sokkal érzékenyebbek a kisülésekre. Ilyen típusú felszereléssel ellátott terekben vezetőképes (konduktív) vagy levezetőképes (disszipatív) padlót kell alkalmazni.

Vezetőképes burkolatot (noraplan astro ec, norament 927 grano ec) például elektronikai alkatrészek gyártásakor, műtőkben, illetve tiszta terekben szükséges alkalmazni. Ahhoz, hogy a burkolat garantálja a konduktív tulajdonságot, ezáltal komplex védelmi rendszert tudjon képezni, installálásához vezetőképes ragasztóra, valamint a burkolat alatt egységenként elhelyezett, kivezetéssel ellátott rézhuzalokra van szükség.

Levezető képes padlóburkolat (noraplan signa ed, sentica ed, stone ed, norament 928 grano ed) alkalmazása szerverhelyiségekben, CT, MR készülékek környezetében, telefonközpontokban stb. javasolt, továbbá rézhuzal alkalmazása nem szükséges.

Magas feszültség esetén, ahol az emberi élet védelme kiemelten fontos, szigetelőképes anyag használatára van szükség – melynek előbb említett konduktív, valamint disszipatív burkolatotok nem felelnek meg.

Mielőtt végleges döntést hozna az EDS védelemmel ellátott burkolattal kapcsolatban kérem, informálódjon a vonatkozó jogszabályokról, valamint a berendezések érzékenységéről.