Napjainkban az egészséges életmód és légkör egyre nagyobb figyelmet kap, különösen akkor, ha közintézményekről van szó. Például amikor egy épületen belül a beltéri levegő minőségről beszélünk, tudnunk kell, mennyire meghatározó az, hogy a kezdetektől fogva milyen alapanyagokat használunk. A padlóburkolatoknak ezen felül is kiemelkedő szerepe van, hiszen az adott térben hatalmas felületet foglalnak el. Amikor felépítünk vagy felújítunk egy közintézményt, akkor kizárólag alacsony károsanyag kibocsátású anyagokkal kellene dolgoznunk, mint amilyenek például a gumiburkolatok.

Az időnk 80-90%-át zárt térben töltjük, éppen ezért a beltéri légkörnek kritikus szerepe van a wellbeingünkre és az egészségünkre nézve. Ezen felül a nem megfelelő környezet gyermekeknél – akiknek az immunrendszere még fejlődés alatt áll – drasztikusabb problémákat okozhat, mivel érzékenyebben reagálnak a szennyezett levegőre, mely irritálhatja a nyálkahártyájukat, fejfájást vagy asztmát, esetleg allergiás reakciót eredményezhet.

Az egyik oka annak, hogy az ilyen típusú panaszoknak a száma megnövekedett, a mai modern épületekre jellemző zárt típusú építkezés, melynek többek között a célja az, hogy a fűtéssel és hűtéssel több energiát lehessen megtakarítani. Mindez a szorosan záródó ablakrendszerekkel kombinálva szinte teljes mértékben megakadályozza a levegő áramlását és cserélődését a térben. Az alacsony mértékű ventilláció megnöveli a károsanyagok koncentrációját a levegőben, melyek főként a bútorokból, felszerelésekből és építési anyagokból származnak. Mindenekelőtt különösen veszélyesek a lágyítószerek (beleértve a ftalátokat is), melyek általános alkotóelemei a PVC burkolatoknak és tűz hatására igen könnyedén felszabadulnak.

A lágyítószerek kockázatot jelentenek az egészségre

Annak érdekében, hogy lássuk, a szennyezőanyagok milyen hatással vannak a gyermekekre nézve, Németország legnagyobb környezetvédelmi szervezete a BUND (Bund für Umwelt und Naturschutz Deutschland / Friends of Earth Germany), bizonyos időnként közintézményekből pormintát vett, melyeket kiértékeltek. Számos olyan mintából, melyek óvodákból és bölcsődékből származtak, átlagon felüli mértékben mutattak ki lágyítószereket. A tanulmány szerint a legnagyobb veszélynek a csecsemők egészsége és fejlődése van kitéve, ugyanis a lágyítószerek felboríthatják a hormonrendszert, így megakadályozzák a szervezet egészséges fejlődését.

A megfelelő padlóburkolatok megoldást jelentenek az egészséges környezet kialakítására

A gumi több szempontból is megfelelő alapanyag: biztonságos nyersanyagként nem tartalmaz PVC-t, ftalátokat, vagy más típusú lágyítószereket és halogéneket. A gumi padlóburkolatok terén piacvezető nora systems hatalmas lépéseket tett az egészségesebb kialakítású épületek létrehozása felé, és kifejlesztett egy rendszer szintű megoldást, melynek neve nora system blue.

A nora system blue által javasolt installációs alapanyagok, mint például a primerek, aljzatkiegyenlítők és ragasztók, továbbá maguk a gumiburkolatok, mind rendelkeznek Blue Angel minősítéssel, mely az alacsony károsanyag kibocsátású anyagok magas minőségére utal. A termékek a kibocsátás terén komplett rendszerként is tesztelték, hogy az egyes komponens közötti veszélyes kölcsönhatás kizárható legyen. A termékek együttesen is ideálisak, ezért nagyszerű megoldást jelentenek és a legjobb installációs eredményeket tudják garantálni, valamint a használatuk is biztonságos.

A nora támogatja a zöld épületek létrehozását

A környezetvédelmi kritériumok szerint történő építkezések jelentik az utat egy élhetőbb jövő felé. Amikor a nora systems ezt a kezdetekkor felismerte, elköteleződött a fenntartható termékportfólió és vállalati filozófia mellett. Ennek eredményeként számos minősítéssel rendelkezik, köztük a Blue Angel és Greenguard címkékkel. A nora gumiburkolati ezen felül hozzájárulnak a LEED minősítés megszerzéséhez is.